Voxativ brengt hifi-design uit Berlijn naar de XFI

Na tien jaar speakers en buizenversterkers bouwen stelde Holger Adler zichzelf de vraag: waarom zijn er eigenlijk niet meer audiofielen? Zijn conclusie was dat we het allemaal te ingewikkeld hebben gemaakt en zijn antwoord is het bijna 8.000 euro kostende Absolut System.

Holger Adler is in de audiowereld een beetje een vreemde eend in de bijt, simpelweg omdat hij zijn eigen weg kiest. Magneten en speakercones worden allemaal zelf gemaakt, omdat Adler volledige controle over het geluid wil hebben. Dat resulteerde in 2008 in de Ampeggio: een revolutionair ontwerp met één breedband driver die dankzij de akoestiek van de kast een enorm bereik wist te halen zonder allerlei ingewikkelde elektronica. Desondanks duurde het tot aan 2011 voordat Stereophile magazine de speakers tot ‘Product van het jaar’ verkoos.

Gelukje? Nou, we hebben hier niet te maken met een amateur van wie de hobby een beetje uit de hand is gelopen. Adler bouwde niet alleen zijn hele leven al speakers, voordat hij voor zichzelf begon ging hij eerst aan de slag bij Daimler’s Mercedes Benz. Waar hij maar liefst veertien patenten rond het verbranden van diesel op zijn naam schreef. Die innovatieve aanpak heeft hij nog steeds. En die aanpak voelt in de ietwat conservatieve audiowereld soms wat provocatief aan.

Het bezoekje van John Darko aan Voxativ dat je op YouTube vindt is de moeite van het kijken waard. De fabriek van Voxativ lijkt meer op een atelier op Strijp-S in Eindhoven. Waar ook elk jaar de Dutch Design week plaatsvindt.

Voxativ XFIHigh End München

Het Absolut System zoals dat dit jaar op de High End werd gepresenteerd, zal voor de diehard audiofiel wellicht iets te licht zijn. Maar Adler heeft het ons in ieder geval wel gemakkelijk gemaakt. Naast de twee speakers en de ‘System Box’ heb je verder niets nodig. Vanaf je telefoon kies je de digitale muziekbron van je keuze en de DAC/Amp doet de rest. In eerste instantie bedoeld voor de Hagen-speakers, het instapmodel, maar andere speakers zullen snel volgen.

Overigens komen de echte audiofielen bij Voxativ ook niets tekort. Adler presenteerde op de High End ook de Ampeggio Due. Een speakerset van 99.000 euro uitgevoerd volgens de bekende principes van Voxativ: slechts één breedband driver die samenwerkt met de akoestiek van de kast. De Due stamt al uit 2014, maar de driver heeft een update gehad.

Adler komt zelf naar de XFI om zijn aanpak te laten horen en toe te lichten. Hij staat open voor al je vragen. Koop hier je tickets! Mis het niet!