De beste platenspeler van dit moment? Thrax presenteert de Yatrus.

‘The analog source you have been waiting for is here today’. Met deze weinig bescheiden slogan werd de Yatrus-platenspeler eerder dit jaar door Thrax gepresenteerd. Onder andere met dank aan een innovatieve directe aandrijving komt misschien wel de beste platenspeler van dit moment uit Bulgarije. 

Kwaliteit komt altijd bovendrijven. En met de prachtig symmetrisch vormgegeven Yatrus-platenspeler van Thrax is dat niet anders. Geïnspireerd door de buizenversterkers van Wavec Audio en Audio Note ging Thrax-oprichter Rumen Artarski in 2009 met een gezonde ambitie aan de slag om deze te overtreffen. Met succes, want in tien jaar tijd is de reputatie van het Bulgaarse merk stevig gegroeid en kunnen met name de versterkers op uitstekende reviews rekenen. Artarski zelf is, overtuigd van zijn eigen kunnen, niet in het minst verrast. Op de website van Thrax doet hij precies uit de doeken, inclusief technische tekeningen, waarom zijn ontwerpen het beste zijn.

Niet gehinderd door valse bescheidenheid lanceerde Artarski eerder dit jaar de ruim 10.000 euro kostende Yatrus dan ook met een passende slogan: ‘The analog source you have been waiting for is here today’. De platenspeler maakt gebruik van een trillingvrije, direct aangedreven borstelloze gelijkstroommotor met geïntegreerde lager voor een soepele draaibeweging. Die motor zorgt er niet alleen voor dat ongewenste bijgeluiden zijn geëlimineerd, hij is ook nog eens onderhoudsvrij. Of zoals Thrax het zelf zegt:

‘Designed to run for ever’

Klinkt allemaal leuk, maar de Yatrus zou inderdaad wel eens de beste platenspeler van het moment kunnen zijn. Op de High End in München bleek dat de Yatrus door meerdere partijen was gekozen als analoge bron. Daarmee werd de platenspeler misschien wel de ongekroonde koning van de show.

Zo kwamen wij hem bijvoorbeeld tegen in de luisterkamer van Vitus waar hij een sterke indruk maakte. Op www.parttimeaudiophile.com verscheen een verhaal over hun bezoek aan de offsight audioshow in het Marriott die tegelijk met de High End wordt gehouden. Daar hadden de mannen van Synergistic Research een set neergezet die door Parttime Audiophile tot één van de beste van de High End werd verklaard. Ook daar speelde de Yatrus een hoofdrol samen met de Premiere DAC van MSB als digitale tegenhanger. Lees hier het verhaal!

Thrax Yatrus XFIDe Yatrus komt naar de XFI. Komt dat horen!