De nieuwe monoblokken van Air Tight

In de roerige jaren tachtig waar kwantiteit vaak boven kwaliteit ging, besloten de Japanners Atsushi Miura en Masami Ishiguro zelf maar aan de slag te gaan en het vooral beter te doen. Sindsdien zijn de buizenversterkers van Air Tight een fijne constante van uitzonderlijke kwaliteit.

Veel liefhebbers van buizenversterkers hebben een zwak voor de relatief krachtige 211 triode. Het is niet per se de meest verfijnde buis, maar juist vanwege de power en het unieke klankbeeld zijn ze bij Air Tight altijd voor de 211 triode blijven ontwerpen. In 2017 lukte het ze om met de mono eindversterker ATM-3211 een vermogen van 120 watt te ontwikkelen. Een ongekende prestatie met dank aan bijzonder mooie trafo’s en het resultaat van vijf jaar onderzoek en investeringen. Wel kostbaar: 70.000 euro.

Die gebruikte techniek wordt nu ook, deels, in andere modellen toegepast. Zoals de wat vriendelijker geprijsde (naar verwachting in de buurt van de 20.000 euro) ATM-2211 die op de High End in München debuteerde. Dit monoblok volgt na 18 jaar de ATM-211 op.

De grootste verschillen zijn te vinden in de voeding. Afzonderlijke transformatoren voor laagspanning en hoogspanning garanderen een stabiele stroomvoorziening en onderdrukken onderlinge interferentie. En dankzij het nieuwe ontwerp heeft de ATM-2211 een vermogen van 32 watt, 10 watt meer dan zijn voorganger en een gedetailleerd klankbeeld dat naar eigen zeggen ‘de breedte en diepte van een live-performance’ benadert.

Air Tight XFI
Nieuwsgierig?
Atsushi Miura van Air Tight is zelf op de XFI aanwezig. Mis het niet. Koop je kaarten hier.