De erfenis van Klipsch is nog even actueel als 75 jaar geleden

De Amerikaanse speakerontwerper Paul Klipsch geloofde niet in revolutie, maar in evolutie. En dus vinden we de door hem in 1943 ontworpen gevouwen bashoorn ook dit jaar terug op de XFI. Vaak geïmiteerd, nooit geëvenaard.

Hoornspeakers leveren een bijzonder hoog rendement, maar hebben als nadeel dat ze daarvoor ook behoorlijk wat ruimte innemen. Zeg maar maatje reusachtig. Helemaal wanneer je wilt dat de bastonen diep worden weergegeven. Paul Klipsch ging met de uitdaging aan de slag en bedacht de Klipschorn: een akoestische kast waarmee de hoorn een diepte van 35 Hz wist te halen.

Het ingenieuze ontwerp waar naar verluidt 59 verschillende houten panelen aan te pas komen die tot op de millimeter nauwkeurig moeten worden geplaatst, werd in 1946 op de markt gebracht. De rest is geschiedenis.

MenE-XFI-KlipschHeresy-III

Anno nu is Klipsch een moderne speakerbouwer met een bijbehorende collectie: koptelefoons, actieve speakers en soundbars behoren tot het gamma. Importeur Audioscape neemt het allemaal mee om te laten zien aan de bezoekers van de XFI. Maar daarnaast is de oude techniek van de gevouwen bashoorn nog steeds terug te vinden in de Klipsch Heritage collection.

Daarvan neemt Audioscape naast de Cornwall ook de Heresy mee. Twee maatjes kleiner, is dit instapmodel van de Heritage-lijn al even iconisch. De uitermate betaalbare Heresy stamt al uit 1957 en was de eerste speaker van Klipsch zonder hoornlaag. Evolutie, in plaats van revolutie. Reviewers zijn lyrisch over de Heritage-lijn. Lees bijvoorbeeld hier!

XFI-Heresy-Lifestyle-1Op de XFI zullen deze in een multi-channel opstelling staan, waarbij elke speaker is voorzien van een eigen monoblock. Onze verwachtingen zijn hooggespannen.

Voor het afspelen van de muziekbronnen heeft Audioscape een hoofdrol voor het Zuid-Koreaanse SOtM in gedachten.

Wil je dit ook horen? Koop dan hier je tickets.