DS Audio op een Bergmann verlegt grenzen

Audio Ingang belooft liefhebbers van platenspelers en andere audiofielen een grensverleggende ervaring op de XFI. Hoofdrolspelers zijn de optische elementen van DS Audio die op een Galder-platenspeler met Odin-arm van Bergmann zijn geplaatst.

Johnnie Bergmann volgt bij het ontwerpen van zijn platenspelers al sinds 2008 het in Denemarken populaire designprincipe: ‘less is more’. En daar gaat hij ver in. Door het ontwerp zo simpel mogelijk te houden, probeert hij zoveel mogelijk weerstand te elimineren en daarmee onbedoelde bijgeluiden.

Een goed voorbeeld daarvan is de Odin-arm. Niet alleen beweegt deze lineair over de plaat, waardoor de ‘fout’-hoek van een reguliere toonarm verdwijnt, hij beweegt dankzij de luchtlagering ook nog eens nagenoeg wrijvingsloos.

XFI-Bergmann-Odinarm-1

Op de XFI neemt Audio Ingang een Bergmann Galder-platenspeler mee met daarop de Odin-toonarm. Zij combineren deze platenspeler met elementen van DS Audio die in 2013 voor een kleine revolutie zorgden.

Bedenker Tetsuaki Aoyagi bracht deze elementen in 2013 op de markt die het muzieksignaal niet zoals traditionele elementen opwekken via spoelen en magneten. DS Audio registreert de bewegingen van de naald met een led en een fotodiode. De bewegende massa is extreem laag en de snelheid dus zeer hoog. Wrijving wordt zo tot een minimum gereduceerd. Sommige reviewers beschreven deze elementen al eens als ware game changers.

XFI-DS-AUDIOMS002-1

Zover gaan ze bij Audio Ingang nog net niet. Wel beloven ze een ervaring die je ideeën over vinylweergave gegarandeerd zullen veranderen. Door de lage weerstand is er minder achtergrondruis, waardoor details beter naar voren komen. Ook het laag is sneller dan van conventionele elementen, omdat vooral bij lagere frequenties de elektromagnetische inductie minder efficiënt is.

Verder te zien en te horen zijn de nieuwe Musicbook van Lindemann die alle voorgaande modellen gaat vervangen samen met de Power 1000- en Power 500-versterkers die net als op de High End een combinatie vormen met de P2-speakers van Manger.

Wil je dit ook ervaren? Koop dan hier je tickets!