Primeur: Little one van Archidio blaast MFB-techniek nieuw leven in.

Philips lanceerde in de jaren zeventig de eerste Motion Feedback speakers en was daarmee zijn tijd ver vooruit. Het Nederlandse Archidio blaast de techniek nieuw leven in en brengt de Little One MFB speaker naar de XFI.

Hifi.nl noemde de Little One ‘Een klein kastje met de laagweergave van een vloerstaander’ en vond het een meer dan aangename kennismaking met de Motion Feedback techniek. Zie de review hier.

MFB doet, simpel gezegd, niets anders dan de trilling van de woofer (motion) meten en terugkoppelen (feedback) naar de versterker en deze eventueel aanpassen. Zo weet je zeker dat wanneer er 30 Hz wordt gevraagd dit ook daadwerkelijk uit de woofer komt. Daarvoor was het natuurlijk wel nodig dat de versterker in de speaker was ingebouwd.

Tegenwoordig zijn actieve speakers de normaalste zaak van de wereld en we kunnen dan ook met een gerust hart stellen dat Phillips, dat in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw aanvankelijk succesvol was met MFB, zijn tijd ver vooruit was. De toenmalige productie was echter dermate kostbaar dat door de concurrentiestrijd met Japanse hifi medio jaren 80 besloten werd de productie stop te zetten. De techniek dreigde daarmee in de vergetelheid te raken maar bleef populair bij een aanzienlijke schare liefhebbers en verzamelaars.

XFI2019-LittleOne-Archidio-1

Archidio

Zo ook bij Chris Camphuisen die als 11 jarige in 1975 niet kon geloven hoe strak de bas klonk. In 2003 werd hij een officieel servicepunt van de site mfbfreaks.com. Waar liefhebbers en verzamelaars zich verzamelen om informatie uit te wisselen. Hij besloot met zijn bedrijf Piratelogic de techniek verder uit te diepen en na een ontwikkelingstraject van bijna drie jaar is de eigen versnellingsopnemer, de StarBass, klaar voor productie.

Samen met Chris Dorricott-De Graef werd Archidio opgericht om de MFB-techniek in een nieuwe jas te steken. De introductie van de Little One is de eerste stap en dankzij de lovende review al redelijk succesvol. Het duo heeft nog meer producten in ontwikkeling! Daarom voelt deelname aan de XFI eigenlijk nog een jaartje te vroeg. “Maar we kregen zoveel vragen of we ook op de XFI te vinden waren dat we hebben besloten er vol voor te gaan”, zegt Chris.

En nu ze er dan toch zijn: op de XFI zal ook een prototype van de GrownUp te horen zijn. Inderdaad een grotere versie: een drieweg met een 8 inch MFB woofer en coaxial mid-hoog.

XFI2019-LittleOne-Archidio-2

Wil je deze primeur ook meemaken? Koop dan hier je tickets!