XFI-voorpret op de High End: Chord

Vaste klant op de XFI Audioshow is het Britse Chord Electronics dat de laatste jaren vooral succes boekte met handige mobiele DAC’s, pre-amps en streamers met hippe namen als de Hugo, Mojo, Poly en Qutest. Je zou bijna vergeten dat ze ook nog gewone versterkers maken. Wat heet: de monoblokken Ultima 2 en 3 zijn verre van gewoon.

John Franks bouwde dertig jaar geleden in zijn garage de eerste Chord-versterker. Wegens succes zocht hij al snel hulp en vond deze in de toen 16-jarige Matthew Bartlett. Anno nu draaien beide heren nog steeds met succes aan de belangrijkste knoppen bij het bedrijf dat de garage al snel verruilde voor een voormalig gemaal in de buurt van Kent.

Het bedrijf is van oorsprong sterk geworteld in het maken van apparatuur voor geluidsstudio’s, maar inmiddels is de afdeling voor consumenten groter. Chord dankt dat voor een belangrijk deel aan de eerder genoemde hippe introducties. Door de mobile DAC Mojo te combineren met streamer Poly paste ineens een serieuze hifi-installatie in je borst- of broekzak. Het bleek niet alleen een instant hit, het zorgt er binnen Chord ook voor dat hun producten steeds mobieler ogen. Zo is het ontwerp van de vorig jaar geïntroduceerde Qutest een directe referentie aan de Poly en Mojo. Hoewel deze Qutest uitdrukkelijk bedoeld is voor gebruik binnen.

Huei

En dan doet zich op de High End het rare fenomeen voor dat in de audiobooth van Chord een deel van het publiek zich vergaapt aan de ‘kleine’ snuisterijen van het bedrijf waar ook de spiksplinternieuwe Huei tussen ligt te stralen. Deze phono amp, bedoeld om het geluid van je draaitafel te versterken zodat deze in de reguliere line-in van je versterker kan, past helemaal bij de mobiele uitstraling van de laatste jaren.

Ultima

De anderen lopen door naar het ‘echte’ werk en worden daar blij verrast door de Ultima 2 en 3 monoblokken. Beide zijn rechtstreeks afgeleid van het referentiemodel Ultima en maken voor een belangrijk deel gebruik van dezelfde techniek. En hoewel uitdrukkelijk bedoeld om de Ultima wat toegankelijker te maken voor een groter publiek moet de portemonnee nog steeds aardig gevuld zijn. De Ultima 2 (86 kg) kost ruim 20.000 euro per stuk. De Ultima 3 gaat ongeveer 12.000 euro kosten. Maar ja, daarvoor blaas je dan wel de pannen van het dak.

Chord is op 28 en 29 september aanwezig op de XFI. Zowel met een eigen kamer als op de headspace. 

Benieuwd? Zorg dat je erbij bent op 28 of 29 september.

Ultima 2 Chord