Nieuwe Prana van Goldmund op de XFI

Daan Vreeswijk en Robert Brijde van Puur Audio vielen als een blok voor het Zwitserse Goldmund dat al tien jaar lang niet meer in de Benelux te horen was. Zeer verheugd waren Daan en Robert dan ook toen ze als importeur de actieve Satya-speakers vorig jaar op de XFI konden laten horen. Dit keer zijn ze terug met het splinternieuwe ‘kleinere’ broertje Prana.

Al veertig jaar produceert Goldmund iconische ultra high-end audioproducten. En geniet daarbij onder kenners een meer dan prima reputatie. Het is het enige high-end speakermerk dat ooit is opgenomen in de collectie van het MOMA in New York. Tegenwoordig focust het merk zich vooral op actieve en draadloze speakers en vormt een unieke combinatie van design, geluidskwaliteit en gebruiksgemak.

Eerder dit jaar presenteerde Goldmund de kleinste set uit de collectie: de Prana. Die nu dus naar de XFI komt! Dat ‘kleinste’ is overigens een relatief begrip dat is afgezet tegen de 140 kilo zware Satya. De Prana’s zijn zo’n 80 kilo per stuk en hebben een 600 watt Telos-versterker aan boord waarmee je nog steeds gemakkelijk de pannen van het dak blaast. En verder: dezelfde iconische designtaal, volledig actief, draadloos en DSP-gestuurd.

En hoewel Goldmund voornamelijk gebruikmaakt van digitale technieken, want draadloos, is dat niet direct te horen. Stereonet concludeerde zelfs dat ze bijzonder ‘non-digital’ klinken. Zie hier de review! 

XFI-Goldmund

Dat geluid danken de speakers voornamelijk aan de Telos-versterkers. Leuk voor de audiofiel: ter vergelijking is de Goldmund Telos 590 NextGen geïntegreerde versterker/DAC te horen in kamer 110 bij Harmony Audio Import B.V. in combinatie met de speakers van het Spaanse Kroma Audio.

Nieuwsgierig? Zorg dan dat je erbij bent! Koop hier je tickets.