Modulaire Discrete Ladder Dac van MSB

Frank Vermeylen van Verfine Solutions heeft zin in de XFI. Naast de al eerder besproken Yatrus platenspeler demonstreert hij ook de Discrete DAC van MSB met twee voedingen. “We gaan een half uurtje analoog en dan een half uurtje digitaal spelen.”

Ooit begonnen als jonge honden in Sillicon Valley maken de engineers van Most Signifecant Bit (MSB) inmiddels 25 jaar lang DAC’s. Vooral de laatste jaren oogsten ze goede reviews met hun ladder DAC’s. “Dat is een totaal andere techniek dan de gebruikelijke waar het feitelijk niet meer dan een chip is die het werk doet”, zegt Vermeylen.

De ladder DAC gaat terug naar de manier waarop Sony en Philips digitaal converteerden. Dat deden ze met slechts een handvol weerstanden die, wanneer ze waren verbonden, op een ladder leken. Vandaar de naam. En hoewel aantoonbaar onnauwkeurig zijn er kenners die de originele eerste 1541 DAC nog steeds beter vinden klinken. MSB is met dat gegeven aan de slag gegaan en heeft het oorspronkelijk ontwerp verfijnd en nauwkeurig gemaakt.

MSB-DAC-XFI“Deze techniek heeft als voordeel dat je veel meer invloed hebt op het klankbeeld, je bent minder afhankelijk van de prestaties van de chip”, stelt Frank Vermeylen. Nadeel is wel dat de ladder-techniek aanzienlijk duurder is. Maar met de Discrete DAC lost MSB dat op door de introductie van een modulair concept. Het instapmodel is zo ontworpen zodat deze gemakkelijk is uit te breiden of te updaten. “Je koopt dus een apparaat dat nooit gedateerd wordt en levenslang meegaat”, zegt Vermeylen. Check de review hier.

Op de XFI demonstreert Vermeylen de mogelijkheden door de Discrete met twee voedingen te laten horen. “Dat maakt al een wereld van verschil.” Naast al dat digitale geweld is er ook ruimschoots aandacht voor de nieuwste platenspeler van Thrax: de Yatrus. Deze platenspeler deed het uitzonderlijk goed op de HIgh End en niemand minder dan ontwerper en eigenaar, Rumen Artarski, komt hem demonstreren.

Mis het niet. Koop hier je tickets!