In de voetsporen van de echte Mark Levinson.

Het is niet gemakkelijk om recht te doen aan het erfgoed van Mark Levinson. Toch onderneemt de Harman Group, eigenaar van het merk, met de presentatie van de geïntegreerde versterkers No. 5802 en No. 5805 een serieuze poging.

 Mark Levinson is een levende legende. Hij bouwde op 22-jarige leeftijd de geluidsmixer die werd gebruikt op het legendarische Woodstock festival in 1969 en zijn voorversterker, de LNP-2 uit 1973, wordt gezien als de hoeksteen van de high end audio. Midden jaren tachtig werden man en merk door een onbetrouwbare zakenpartner van elkaar gescheiden en kwam het merk in 1990 in handen van de Harman Group.

Sindsdien is het merk in rustiger vaarwater gekomen en werken de ontwerpers aan een collectie die past bij de iconische naam. De geïntegreerde versterkers No. 5802 en de No. 5805 worden al sinds december vorig jaar zo her en der aan de wereld getoond. Maar deze zijn pas in het afgelopen kwartaal ook echt op de markt verschenen. Ook Importeur Reference Sound haalde de 5805 al eens naar Nederland voor een luistersessie. 

Het verschil tussen beide versterkers is dat de ‘02’ alleen digitale ingangen heeft terwijl de ‘05’ ook over analoge ingangen beschikt waaronder een instelbare ingang voor de draaitafel. Beide klasse A/B versterkers laten zich configureren door een handige webapp. Naar eigen zeggen leveren de 5000-versterkers een conservatieve 125 watt bij 8 ohm.

Maar passen deze versterkers ook binnen het erfgoed van Mark Levinson? Bij Reference Sound vinden ze van wel: “Met de No 585 luidt Mark Levinson wat ons betreft een nieuw tijdperk in. Het engineering team combineert de klassieke Mark Levinson ontwerp filosofie met compleet nieuwe technieken. Daarmee heeft de No 585 die typische Mark Levinson stabiliteit en kracht maar is hij tegelijkertijd veel sneller, opener en transparanter dan zijn voorgangers.”

De eerste reviews lijken ze gelijk te geven.

XFI-MLNo5805Nieuwsgierig geworden? Kom naar de XFI en oordeel zelf. Koop je tickets hier