Dipool-versie van de Matterhorn op de XFI

De Duitser Robert Bastani maakte naam met open baffle-systemen zoals de Mandala. Fraai, maar niet echt geschikt voor kleinere ruimtes. De hoogrendementspeaker Matterhorn is zijn alom bejubelde oplossing. Deze is in de vernieuwde dipool-uitvoering op de XFI te horen.

Toen de Matterhorns in 2012 op de markt kwamen, werden vooral de prijs/kwaliteit-verhouding, snelheid en dynamiek geroemd. Het duurde dan ook niet lang voordat Bastanis ook de kleinere Wildhorn en de Rothorn aan de collectie toevoegde.

Ongeveer twee jaar geleden heeft Bastanis een nieuwe versie van de Matterhorns uitgebracht, de MKII. Hoewel op het oog nagenoeg hetzelfde als de MKI is de MKII toch behoorlijk doorontwikkeld. Zo is de kenmerkende 15 inch breedband driver vernieuwd net als de horn tweeter. Deze Gemini MKII maakt gebruik van een hoorn met een grotere diameter.

‘De MKII is een zeer uitgewogen luidspreker geworden maar met behoud van de dynamiek, snelheid en transparantie van de MKI’, zegt Armin Bos van Live Fidelity die de meest recente uitvoering van de Matterhorns meeneemt naar de XFI. ‘Het is nu mogelijk om de MKII volledig dipool te krijgen. Naast de Gemini horn tweeter die al dipool was uitgevoerd, kan dat nu dus ook met de 15″ breedbander. Een tweede breedbander wordt op de achterzijde van de luidspreker in dipool-configuratie geplaatst. Om dit voor elkaar te krijgen moest trouwens de behuizing van de luidspreker flink verstevigd worden’, zegt Armin Bos.

De nieuwe Matterhorns zijn nog maar net binnen bij Live Fidelity, maar Bos is bijzonder te spreken over het resultaat. ‘Het geluidsbeeld van de dipool-uitvoering van de Matterhorn MKII is ruimtelijker en vergelijkbaar met de beroemde Bastanis open baffles. Ook de weergave van het belangrijke middengebied van het geluidsspectrum is voller en gedetailleerder. Dit geldt ook voor de laagweergave’, stelt Bos.

Naast deze de Matterhorns zijn ook Club-27 luidsprekers, Silvercore-versterkers en draaitafels van STST present bij Live Fidelity. ‘Het wordt een muzikale ervaring met veel dynamiek’, zegt Bos.


Wil je dit ook zien en horen? Koop dan hier je tickets!