Audio Technica

De meeste mensen zullen Audio Technica kennen van hun collectie hoofdtelefoons, maar fijnproevers weten dat het voor de Japanners allemaal begon met het maken van elementen voor de platenspeler. Op de High End presenteerden ze de vierde generatie van hun legendarische OC9-serie.

Oprichter Hideo Matsushita legt de basis voor zijn bedrijf in 1962 wanneer hij in Tokyo begint met het maken van elementen voor platenspelers. In eerste instantie leverde hij voornamelijk aan fabrikanten in Japan, maar binnen tien jaar leverde hij over de hele wereld. Ook het assortiment werd enorm uitgebreid en het bedrijf maakt inmiddels nagenoeg alles waar muziek mee kan worden geluisterd.

Ondanks die enorme verscheidenheid vormen de elementen een rode draad door de collectie en is er een enorme keuze: van een instapmodel van 25 dollar tot aan het top-element van 5.000 dollar. De OC9-serie elementen zijn binnen die collectie een belangrijke constante. De eerste versie werd in 1987 gepresenteerd en zorgde voor een doorbraak, omdat deze allerlei technische innovaties combineerde. Hier op Stereophile kun je twee reviews lezen van de eerste modellen.

Op de High End presenteerden de Japanners de vierde generatie van de OC9 en ook nu ligt de nadruk op technische vernieuwing. Zo zijn de elementen voorzien van de zogenoemde Dual Moving Coil-structuur. Hiermee kan de audio-informatie nog nauwkeuriger worden gescheiden in het linker- en rechterkanaal. Resultaat is een scherper stereobeeld. 

Vanaf ongeveer 450 euro heb je een OC9 in de arm van je platenspeler zitten. Voor bijna 1.000 euro heb je het topmodel te pakken. Audio-Technica heeft dit jaar weer een eigen kamer op de X-FI. Hier zullen uiteraard ook de hoofdtelefoons te beluisteren zijn! 

Audio Technica is vaste klant op de XFI in september. Bestel je kaarten nu.

Audio Technica element