Hepta logo

Het merk Hepta bestaat al sinds 1955. Toch is het niet verwonderlijk dat velen er nog nooit van hebben gehoord. Want de fraaie Hepta luidsprekers worden ontwikkeld en gefabriceerd in een slechts paar mensen tellende luidsprekerfabriek.

Deze fabriek staat in Westzaan en de schepper en maker van de prachtige Hepta-produkten is Chris Rutgers sr, inmiddels opgevolgd door Cris Rutgers jr. Een uitgebreide verkoopstaf wordt er niet op nagehouden. Men maakt, min of meer op bestelling, luidsprekers en streeft niet naar enorme schaalvergrotingen die tot spanningen, prijsverhogingen of verlies aan ambachtelijke kwaliteit kunnen leiden. Want het degelijke ambacht, het ervaren handwerk en de subjectieve luistertest worden consequent boven het werken met de computer gesteld. Een prototype wordt op een computer berekening gebaseerd maar dan wel gecombineerd met 45 jaar ervaring in luidsprekerbouw.

Uiteraard wordt er dan uitgebreid gemeten, maar altijd nadat luisterproeven de kwaliteit bewezen hebben. Zo ontstaan daar in dat Zaanse fabriekje alle Hepta luidsprekers.

Zowel het eenvoudigste als het meest uitgebreide type ontstaan op basis van een onuitblusbare liefde voor het vak, zeer veel tijd en geduld, een eerbiedwaardige vakkennis en ongelooflijke kritische, muzikale oren.

Elk nieuw ontwerp wordt net zo lang opnieuw gebouwd, gecorrigeerd en bijgeschaafd, tot het hoogst haalbare optimum voor die specifieke luidspreker-filter-kastcombinatie is bereikt. Een omslachtige werkwijze, die steeds weer tot prachtige resultaten leidt, en die consequent wordt gevolgd. Reden waarom de goedkoopste Hepta luidspreker naar verhouding even fijn klinkt als het duurste type.  Natuurlijk, van een klein klankkastje mag niet hetzelfde worden verlangd als van het grotere, uitgebreidere type, maar klein of groot, elke Hepta luidspreker staat bekend om zijn evenwichtige klankkarakter en zijn waarachtige muzikaliteit. Geen spoor van boem-bas, niet de minste neuzeligheid, geen enkele kleuring. Men hoort niet dat de kast van hout is gemaakt en de naam ‘box’ of ‘klankkast’ is in feite onjuist voor een Hepta-creatie. Gaaf en strak klinkt het laag, open het middengebied en briljant het hoog. Daar is slechts muziek, vol en rijk.

De nieuwste technieken worden niet vergeten. Zo was Hepta één van de eerste fabrikanten die de woofer aan de zijkant van de kast plaatsten.

Reclametaal? Dat kunt u zelf vaststellen. Luister zelf en oordeel zelf, op een van de verkoopadressen die u in Westzaan kunt opvragen. Wij wensen U veel luisterplezier!

www.hepta.nl

Dit zegt Hans van Maanen:

Wat wilde je vroeger altijd worden?
Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in R&D en daar heb ik ook mijn werk van kunnen maken in de audio-wereld.

Hoe ben je in de high-end audio-hoek terecht gekomen?
Door mijn liefde voor muziek, ik wil muziek horen en geen systeem!

Wat was je eerste audio-apparaat?
Een transistorradio met bandrecorder.

Hoe word je een goede geluidsmeester?
Veel luisteren! En kritisch zijn op je eigen resultaten en waarnemingen van anderen serieus nemen.

Wat is het leukste in je werk?
Het vinden van nieuwe wegen om mijn doelen te bereiken; door onderzoek, het stellen van de waarom-vraag en het opbouwen van begrip is ontwikkeling mogelijk.

Welke muziek neem je mee naar een onbewoond eiland?
Goede filmmuziek, symfonieën van Mahler.

 Wat maakt het Dutch Audio Event tot de beste show van Nederland?
De goede sfeer, het uitgebreide overzicht.

Welke publiekstrekker staat er dit jaar in jouw ruimte?
Het vernieuwde actieve, rondstralende Pyramide-systeem.

Hoe zie je jouw rol als audio-pro?
Ontwikkelen van nieuwe wegen voor geluidsreproductie, ‘opvoeden’ van de luisteraar en het bekritiseren van ‘heilige huisjes’.

Wat is de sleutel om meer mensen aan kwaliteits-audio te krijgen?
Verdere integratie met video: beeld wordt zoveel beter en mooier met goed geluid erbij.

Wie is je held en waarom?
Daar vallen velen onder die het aangedurfd hebben om grenzen te verleggen op velerlei gebied. Denk aan Lorentz, Einstein, Marie Curie, maar ook aan Schrödinger en Dirac. Ondanks veel kritiek van veel kanten gingen zij door met hun baanbrekende werk.

Jouw droom-SUV: Maserati Levante óf Porsche Cayenne óf Range Rover?
Geen, ik haat SUV’s. Volkomen idiote en gevaarlijke milieuvervuilers.

Wat is je motto?
Ik wil muziek horen, geen systeem-artefacten.

En wat ligt er nog op je tong?
John Miles die zong ‘Music was my first love and it will be my last’.

 

DEELNEMER

Hepta Design Audio

RUIMTE

20